Nostalgisk transport

AV: Martin Leirflaten

Du husker kanskje Sesam Stasjon? Det kjente Sesamlokomotivet, som rullet over norske tv-skjermer på 90-tallet, har igjen vært på sporet. Nå er lokomotivet flyttet fra Hamar til Hønefoss og Hensmoen.

Sesamlokomotivet på gamle Sesam stasjon. Foto: Per Martin Kjeeldaas

Lokomotivet har de siste årene vært parkert utendørs hos Norsk Jernbanemuseum på Hamar. Nå skulle det plasseres under tak for å kunne gi det en fremtid som bruks- og utstillingslokomotiv hos aktuelle museer. Natt til 4. juni startet transporten fra Hamar, med Hønefoss som destinasjon. Underveis opplevde arbeidslaget noen utfordringer.

– Vi fikk utfordring med at sesamlokomotivet gikk varmt ved Hauerseter stasjon og vi måtte ut å skru på noen komponenter for å få kjølt ned disse, forteller tverrfaglig tilstandskontrollør Per Martin Kjeldaas.

– Vi tenkte at dette må vi få til og hadde godt mot når vi satte i gang. Det så samtidig litt mørkt ut om vi ikke hadde fått ordnet dette, for da måtte vi ha satt fra oss lokomotivet på Hauerseter og skrudd videre på det dagen etter.

Fullt av minner på Lørenskog stasjon

Det ble også et stopp på Lørenskog, stasjonen som er kjent som Sesam stasjon fra tv-serien. Stasjonen har ikke lenger de samme fargene som på 90-tallet, men det ble allikevel et morsomt og minnerikt øyeblikk.

– Jeg har reist med sesamtoget når jeg var liten og husker det veldig godt. Så det er et veldig godt barndomsminne og det var en morsom barnetv-serie, men jeg skulle mer enn gjerne sett lokomotivet i drift igjen, sier Per Martin.

En av våre LM7 arbeidsmaskiner dro lasset underveis, her fra Monsrud stasjon. Foto: Vasco T. Duarte

Åtte timer senere var lokomotivet på plass på Hønefoss. Her ble det byttet om på vogner før ferden gikk videre opp til Norpapp sidespor og Hensmoen, og trygt plassert under tak.

Andre viktige kulturminner var også med under transporten, blant annet en Xael-vogn. Dette er en gammel revisjonsvogn, bestående av pantograf og lift på taket. I tillegg har vognen lager, oppholdsrom og verksted. Dette er en vogn som mange i Spordrift har et bekjentskap med, og har brukt mange timer i tidligere. Vognen vil i likhet med Sesamlokomotivet bli tatt vare på for fremtiden, og etter hvert stilles ut.

Jernbanefamilien stilte opp for hverandre

Under transporten stilte Spordrift med en LM7 fra Ski som trakk togsettet, og vårt arbeidslag hadde et godt samarbeid med de andre involverte.

– Vi hadde et godt samarbeid mellom oss, Jernbanemuseet, BaneNOR og Mantena. Vi var veldig effektive på skiftingen på Hamar og på Hønefoss og tok igjen den tapte tiden. Jernbanemuseet var veldig fornøyd med Spordrift sin innsats, sier Per Martin

Fra førerbua på LM7. Foto: Vasco T. Duarte